Zbor24.ro
Maxim Orîndaș: “Călătoria este un bun instrument pentru a ne pune la îndoială ego-ul”. Terapie prin Călătorie
516

Maxim Orîndaș: “Călătoria este un bun instrument pentru a ne pune la îndoială ego-ul”. Terapie prin Călătorie

„Să înțelegi cât ești de mic, în contrast cu o lume atât de mare, poate fi dureros, dar...”

Hey, călător! Bine ai venit pe pagina aceasta, unde vom explora intersecția fascinantă dintre călătorii și bunăstarea emoțională. Astăzi, avem privilegiul de a vorbi cu Maxim Orîndaș – psiholog cu formare în psihoterapia cognitiv comportamentală și schema therapy - care va face lumină asupra beneficiilor emoționale ale călătoriei.

Vom aprofunda subiectul fricii de a zbura, modul în care călătoriile pot afecta relația cu sine, dar și cea de cuplu, și ce impact are asupra sănătății noastre emoționale.

Așadar, hai să dezvăluim puterea transformatoare a călătoriilor și impactul acesteia asupra emoțiilor, relațiilor noastre și vieților noastre.

Domnule psiholog, cum afectează călătoria relația cu sine și care sunt principalele beneficii psihologice și emoționale ale călătoriilor?

[Avem nevoie de călătorii pentru a depăși pragul lumii în care trăim și de a înțelege cu adevărat cine suntem. Într-o lume mică, nu ai cum să nu dezvolți un egocentrism, iar călătoria este un bun instrument pentru a ne pune la îndoială ego-ul.

Să înțelegi cât ești de mic, în contrast cu o lume atât de mare, poate fi dureros, dar în același timp, poate fi și un dar pentru a te cunoaște și dezvolta.]

Boala secolului la nivel mondial este considerată “stresul”. Poate “terapia prin călătorie” să contribuie la reducerea stresului și a anxietății?

[O călătorie ne poate ajuta să evadăm din rutina zilnică și să trăim acele momente pline de endorfină și dopamină, iar endorfina și dopamina ne ajută să coborâm nivelul cortizolului, adică, să facem față stesului.]

Pe măsură ce ne aprofundăm în puterea de transformare a călătoriilor, credeți că pot călătoriile să facizliteze vindecarea unor traume sau tulburări psihologice?

[Depinde de severitatea tulburării pe care o simte acel om. Uneori, înțelegând durerea altuia, ne ajută să depășim trauma noastră. Budha spunea că a fost nevoie de o mică călătorie prin ținutul său ca să înțeleagă că trăiește într-o iluzie, iar apoi o călătorie mare în jurul lumii , pentru a schimba omenirea. Cine știe, poate călătoria în sine devine misiunea ta, poate te redescoperi, poate găsești un sens nou în viață.]

Frica de zbor sau aviofobia este o tulburare de anxietate. Aproximativ 40 la sută din populația generală raportează o anumită frică de a zbura. Poate fi aceasta depășită?

[Da, există remediu. Sunt terapii, o gamă largă de exerciții precum psihoeducația, expunerea sau strategii de coping, care pot ajuta. Pentru unii este suficient să înțeleagă motivul din cauza căruia se stresează tot corpul lor în acele momente și de ce se activează sistemul lor nervos central, pentru a-și regla starea lor emoțională.]

În ceea ce privește copiii, ce măsuri de pregătire pot lua părinții pentru a-i ajuta pe copii să se simtă mai în siguranță și mai confortabil în timpul zborului?

[Copii noștri, indiferent de vârsta lor, vor depinde de noi emoțional. Dacă noi suntem ok emoțional, chiar și atunci când lucrurile nu merg exact cum ne-am dorit, atunci și ei se simt în siguranță.

Pentru a fi mai confortabil zborul, ai nevoie de un plan. Asigură-te că ai în bagajul tău tot necesarul de hăinuțe, scutece, etc. și menține distractiv copilul. Oferă-i cărți, puzzle-uri, vorbește cu el și spune-i ce o să primească când ajungeți la destinație. Dacă toate acestea nu funcționează, încearcă să asculți copilul și să fii acolo pentru el, să-l alini și să ai un contact fizic, pentru că de asta are nevoie de fapt copilul, să știe că părintele său este alături.]

Ce efect are călătoria asupra unui cuplu? Poate explorarea unor destinații noi și diferite activități în timpul călătoriilor să sporească aventura și pasiunea în relație?

[Călătoriile sunt de fapt o provocare pentru cupluri, din cauza stilului diferit de odihnă pe care îl preferă fiecare. Cei care vor găsi compromisuri, vor consolida relația și vor deveni un cuplu mai durabil.

Totodată, călătoriile ne pot ajuta să fortificăm intimitatea în cuplu. Putem avea călătorii romantice, prin care să fortificăm pasiunea, dar putem avea și călătorii de aventură, în care ne angajăm să avem grijă unul de celălalt.

Vă îndemn să călătoriți cu Zbor24.ro și nu uitați să faceți fotografii. Peste ani, acestea vor trezi emoții dragi și, cine știe, poate vă provoacă la o călătorie de aniversare.]

Vă mulțumim din suflet pentru răspunsurile și expertiza pe care a-ți împărtășit-o cu noi și pasagerii Zbor24.ro. Sperăm să contribuim la o lume mai echilibrată și mai fericită cu “terapie prin călătorie” J.

Zbor ușor și cer senin!